Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie als behandeling is over het geheel genomen gericht op de motoriek. Motoriek is alles wat met bewegen te maken heeft. Traditioneel wordt een onderscheid gemaakt tussen grove motoriek en fijne motoriek. Of ook wel: fijne motoriek, balvaardigheid en evenwicht.

Het onderzoek

Een belangrijk deel van de kinderfysiotherapie is het onderzoek, bepalen van de oorzaak van motorische problemen of pijn. Ook kinderen, vaak jongeren, met houdingsproblemen zoals scoliose kunnen oefenstof meekrijgen, in de verfijnde vorm (shift-therapie) of met krachtsoefeningen. Evenals tips hoe ze de oefeningen het beste in hun dagelijks leven kunnen toepassen.

Grove motoriek

Kinderen die een langdurige achterstand van de grove motoriek hebben, behandel ik ook periodes bij hen thuis. Kinderen met Down Syndroom bijvoorbeeld hebben vaak moeite met het algemeniseren van dat wat ze leren. Voor hen is het veel geschikter om bijvoorbeeld hun evenwicht te oefenen op een stoeprandje op weg van huis naar school, daarbij ervan uitgaand dat ze elke keer als ze dat stoeprandje tegen komen spontaan opnieuw de evenwichtsoefeningen zullen doen.

Andere motorische achterstand

Ook kinderen die een andere motorische ontwikkeling hebben bijvoorbeeld omdat de aansturing van (een deel van) hun spieren anders verloopt (zoals bij cp) hebben vaak meer baat bij oefenstof die ze regelmatig in hun thuissituatie tegen komen. Of van begeleiding van de leerkracht op school ten aanzien van de behoeften van dit specifieke kind.

Praktijkruimte

Ik heb een praktijkruimte op de begane grond, ook geschikt voor spelenderwijs oefenen van de grove motoriek. Alle materialen daarvoor zijn aanwezig, in de praktijkkamer en in de tuin. Fijne motoriek zoals het voorbereiden van de handen voor het schrijven en de motorische aspecten van het schrijven is natuurlijk ook mogelijk. En ook kleinere kinderen kunnen hier prima vooruit.

Onrust en spanningsklachten

Steeds vaker komen ouders bij mij met de hulpvraag van spanningsklachten en onrust bij hun kind, vaak zich uitend in hun gedrag. Nadat we ( telefonisch, per mail en/of app) de situatie in beeld gebracht hebben, nodig ik hen dan met hun kind uit in de praktijk, waar ik ruim tijd neem om te kijken welke ingang het beste bij uw kind past. Daarbij kan ik putten uit een heel scala aan mogelijkheden en ervaring die ik te bieden heb. Meteen de eerste keer leg ik jullie mijn voorstel voor en bij akkoord maak ik daarmee meteen een begin. Dat kan spelenderwijs zijn, op bal of paardschommel bijvoorbeeld, maar vaak in elk geval ook even ( met de kleren aan) op de bank. Hoe dan ook, het doet geen pijn en gaat niet over de grenzen van (u of) uw kind.

Pijnklachten

Een verzwikte enkel, pijn in de voet, overbelaste knie, maar soms ook pijn in de rug en niet te vergeten hoofdpijn. Allemaal pijnklachten die uw kind wat langer dan “gaat wel over” kunnen dwars zitten. Ook dan is het goed om een keer kinderfysiotherapeutisch te kijken naar de oorzaak en de pijn te behandelen. Massage (op de plek zelf, kinderen houden over het algemeen niet van spiermassage), oefeningen, en eventueel tape kunnen dan helpen om uw kind weel snel lekker aan het bewegen te krijgen. Begeleiding van het hervatten van de activiteiten hoort hier natuurlijk ook bij.

2 onder 1 dak

Twee verschillende fysiotherapie praktijken onder het dak van Fysiotherapie Molenbroek